De hypotheekrente stijgt onverwacht hard. De 3%-grens komt naderbij en een stabilisering is nog niet in zicht.

Volgens de Hypotheekshop is de hypotheekrente in ruim twee maanden terug op het niveau van vijf jaar geleden. En Van Bruggen Adviesgroep spreekt van een zeer uitzonderlijk jaar, waarin we nu al 15 weken te maken hebben met verhogingen van de rente.

Versnelling

Begon januari nog voorzichtig met de stijging van de gemiddelde hypotheekrentes van slechts een paar procentpunten; sinds februari zijn de wekelijkse verhogingen in een versnelling gegaan. Dit leidde eerder al tot een stijging van het aantal hypotheekaanvragen, vooral door oversluiters. Daarnaast neemt het consumentenvertrouwen af: er wordt minder snel op aangeboden woningen gereageerd.

De meeste rentetarieven op 20 en 30 jaar vast kwamen de afgelopen weken al boven de 3% uit. Volgens de Hypotheekshop lijkt het een kwestie van enkele weken voordat ook het totaalgemiddelde deze grens slecht. Door de vele renteverhogingen hebben financiers als Lloyds, Triodos en Philips Pensioenfonds dit jaar hun tarieven nu al vaker aangepast dan in heel 2021.